“Ser du medarbetarna som vuxna människor eller likt barn som behöver skyddas?”

Som chef eller ledare har du ett stort ansvar för din verksamhet och dina medarbetare. Du vill vara en bra förebild, en schysst kollega och en inspirerande visionär. Du vill ge folk en chans att utvecklas och visa vad de kan. Du tror på deras potential och hoppas att de ska förstå vad som förväntas av dem för att ni ska kunna fortsätta göra framgång.

Inte som du tänker

Men ibland blir det inte som du har tänkt dig. Du möter motstånd, missförstånd och konflikter vilket skapar frustration och besvikelser som tröttar ut dig. Du upplever att vissa medarbetare inte respekterar dig eller verksamheten. Dom gör vad dom vill, tar sig friheter och sätter sina egna intressen före det gemensamma målet.

Ibland känns det som att behöva ansvara över ett gäng ungar på ett dagis.  

Du vet ju att du borde sätta gränser, ge feedback och ta tag i problemen. Men du pallar inte. Du är så rädd för att såra någon, skapa dålig stämning eller förlora din popularitet. Du lider av konflikträdsla och skuldkänslor och vågar därför inte kravställa. Du undviker att ta itu med det som är svårt och hoppas att det ska lösa sig av sig självt. Men det gör det oftast inte.

Du löser det

Tvärtom blir ju det vi blundar för bara värre. Du riskerar också att förlora din trovärdighet, din auktoritet och din motivation, då du skapar orättvisa gentemot dom medarbetare som faktiskt gör ett bra jobb och följer reglerna.

Ta det inte så långt som att behöva tvingas avskeda någon som du egentligen tycker om. 

Så det är dags att ta kontroll över ditt ledarskap. Det är nu du letar upp någon som kan hålla dig ansvarig till att fortsätta göra er framgång framgångsrik.

Kim Juhlin - personlig och mental rådgivare

Kim Juhlin - din personliga & mentala rådgivare