“ Det handlar inte om att vara tråkig och feg eller lat. Det innebär att vara smart, ansvarsfull och realistisk. ”

Har du någonsin ångrat ett beslut som du tog för snabbt? Hade du önskat att du lagt mer tid på att tänka igenom sakerna innan du agerade? Kanske kommit till insikten att du missade något viktigt som skulle ha gjort din situation mer gynnsam, om du bara hade planerat lite bättre...

Du är inte ensam

Vi har ju en hel kultur med bristande impulskontroll och som förväntar sig stordåd via en knapptryckning. Så vad har vi då lärt oss?

Ja, den hårda vägen om att det inte alltid är bra att följa sin magkänsla. Istället upptäcker man att det kan löna sig att lägga mer tid på tankar, planering och strategier än vad man egentligen har tålamod för.

Det är en av livets viktigaste lärdomar. Och en av de svåraste. 

För det är inte lätt att bromsa sig själv när man har en idé som brinner så passionerat att det knappt går att sova om nätterna.

Absolut, det kan vara sjukt utmanande att behöva lära sig sätta upp en prioriteringslista och scheman, när man hellre vill vara spontan, skön och flexibel. Men det kan också vara fruktansvärt att gång på gång behöva försätta sig i situationer som får en att tappa tron om sig själv och hoppet över sin egen kapacitet och förmåga.

Bli klarsynt

Så då kan det vara värt det. För i efterhand, när man väl kommit på avstånd - ser man oftast allt det där som man inte tog i beaktning då man hade för bråttom i sina beslut. Man ser hur man kunde ha gjort saker annorlunda, bättre, smartare och upptäcker på ett smärtsamt sätt hur man hade kunnat sparat sig själv så mycket tid, pengar och onödig huvudvärk. För att inte tala om dom problem och meningslösa konflikter som också ofta uppstår längs vägen.

Det handlar inte om att vara tråkig eller feg eller lat. Det innebär att vara smart och ansvarsfull och realistisk.

Du vill ju ge dig själv de bästa förutsättningarna för att lyckas med det du vill göra. Så respektera det och sätt upp rimliga mål som du går iland på. Avsätt tillräckligt mycket tid och energi så att den också räcker över till allt det där andra som du vill göra och behöver i ditt liv.

märkbar skillnad när du Planerar väl

Nästa gång du får en inspirerande tanke, låt den få komma till dig mer än en gång och helst fler än tre. Nästa livssituation där du känner för att agera på din intuition, vänta lite och reflektera över vad du egentligen vill och hur du ska nå dit. När du står inför ett viktigt beslut och vägval - gör då en ordentlig research, jämför alternativen, väg för- och nackdelar, sätt sedan upp delmål och följa upp dina framsteg.

Du kommer att känna dig mer trygg och säker i dina beslut, och du kommer att få mer gjort över tid. Du sparar energi och slipper massa jobbig ångest.

Och framför allt får du njuta mer av processen och resan fram mot dina livs drömmar.

Kim Juhlin - personlig och mental rådgivare

Kim Juhlin - din personliga & mentala rådgivare